neljapäev, juuli 30, 2009

Sevastoopolis

"Krimm on ju Venemaa!" Seda lauset kuuleb siin kohalike suus päris tihti. Esimest korda kuulsin ma seda lauset enne, kui ma tundi Krimmi pinnal jõudsin veeta. Viimati mainis seda meile taksojuht, kui uurisime, et kas tema makis mängiv muusik on Ukrainast. Loomulikult ei olnud. Venemaa järele igatsevad inimesed ei häbene seda väljendada.

Läinud pühapäeval oli päev, kus Venemaa oma kohalolekut võimsalt näitas. Nimelt toimub iga juuli viimasel pühapäeval Sevastoopolis Vene merevägede paraad. Ning Sevastoopoli AIESEC kutsus meid vabatahtlikke oma vaba päeva seal veetma. Kuna eelnevalt olime me üsna suure oraniseerimatusega kokku puutunud, siis üle poolte meist jätsid selle võimaluse kasutamata. Mina koos nelja kaaslasega otsustasin siiski korraldamatuse kiuste paraadi vaatama minna.

Inimesi oli massiliselt, nagu ka laevukesi ja korraldamatust. Vene lippudest rääkimata. Laevukesed on muidugi väga tagasihoidlik sõna, kirjeldamaks neid võimsaid aluseid, mida me Sevastoopoli vetes nägime. Klõpsisin päris palju pilte.

Muu oli muidugi üsna organiseerimata. Nende ettekujutuse järgi oleks me pidanud minema kõik kambakesi raudteejaama indialastele raudteepileteid ostma. Meie otsustasime linna vaadata. Hiljem selgus, et õigesti tegime – piletiostmise protsess käis tol päeval 2 tundi. Me vaatasime selle asemel meretuuril laevukesi.

Kuid vaatamata korraldamatusele oli väga tore korraks laagrielust välja saada. Rutiini just ei teki, aga ikkagi on päevad omavahel äravahetamiseni sarnased. Kirjutan sellest vast järgmine kord pikemalt.

Ilmar Raagi muljed Odessast kirjeldavad üsna hästi ka siinse elu-olu huvitavaid nüansse. Nõustun tema lausega, et meie Kirde-Eesti probleemid tunduvad Ukrainas toimuva kôrval naljamänguna. Kôik selle pärast, et Ukraina territoorium on kaardile joonistatud Moskva administratiivse suvalisusega.

Pildid Picasas

4 kommentaari:

Pai ütles ...

Muide, kas sa teadsid, et see Uppunud laevade monument Sevastoopolis on Eesti skulptori Adamsoni tehtud?! Arvatavasti teadsid ikka. Igastahes kui mina Sevastoopolis olin, siis oli ikka natuke uhkem tunne seepärast.

uku ütles ...

ei teadnud :). kui tagasi satun, siis tunnen ka end väga uhkena

Unknown ütles ...

oiii...crazy max, milline võll:) (Y) pildid uku!!

Anonüümne ütles ...

Aga tead, Venemaa algas Kiievist - esimesed valitsejad, esimene võimu ühendamine. Isegi õigeusk võeti just seal omaks. Ometi ei räägi me Vana-Ukrainast ega Ukraina Föderatsioonist, vaid Venemaast. Ja U-krai-na, mis nimi see on? See on krai, meie maakond. Milline häbi rahvale.